Magazin

Šta je nargila i zašto su nargila barovi u Beogradu popularni

окт 06, 2017

Nargila, orijentalna lula, ili šiša, kako je mnogi zovu, vodi poreklo iz Indije, a princip izrade je do danas ostao potpuno isti. Ono što je karakteristično za svaku lulu su sitni detalji koji su pravljeni sa velikom pažnjom, i koji joj daju orijentalni duh. Kada se pomene nargila Beograd i njegovi nargila barovi prvi padnu na pamet. Da li ste do sada posetili neki? Pre nego što odamo više detalja, pročitajte šta je nargila i zašto je postala toliko popularna.

devojka pusi nargilu u krevetu

Nekada su najpopularnije mesto izlazaka mladih bile kafane, a sada su to kafići i barovi. Od kojih neki u svojoj ponudi obavezno imaju i nargilu, a možete ih lako pronaći na našoj listi kafića i barova i saznati gde se nalaze nargila barovi u Beogradu. Aromatični duvan postao je veliki trend koji je zamenio cigarete, zbog osvežavajućeg, bogtaog ukusa dima iz lule.

Nargila bar – Beograd čini atrakcijom među mladim turistima, kao i među domaćom urbanom grupom.

Kratka istorija nargile

Da li je nargila droga? Nije! Nargila se pušila od davnih vremena. Kada neko kaže nargila mi pomislimo na Tursku. Iako je nargila nastala u Indiji, u Tursku je stigla kada je krenula da se grana iz Indije preko Irana. Popularnost je stekla upravo u Turskoj i postala deo njihovog kulturnog identiteta, divan i nargila su postali čest ritual turaka.

Na Balkan su nargilu doneli upravo Turci u vreme osvajanja balkanskih država. Ona se kao i mnogi turski običaji i kultura primila na ovom području i postala deo urbane kulture.

Kako se priprema nargila?

Najpre je potrebno sipati malo vode u posudu koja se nalazi na dnu nargile. Količina vode treba da bude tolika samo da nekoliko centimetara potopi cev koja se pričvršćuje za posudu.

nargila u prirodi

Ova cev je telo nargile koje povezuje posudu sa vodom i glavu orijentalne lule. Važno je da vodite računa o količini vode, koja ne sme da bude prevelika jer će onda povlačenje dima biti otežano.

Na glavu se stavlja duvan, preko koga se stavlja aluminijumska folija, na koju se stavlja vreo ugalj. Folija vam je potrebna kako pepeo od uglja ne bi padao na duvan koji uvlačite. Osim toga, folija smanjuje temperaturu duvana i sprečava zapaljenje duvana koje niko ne želi da se desi.

Postoje i oni koji smatraju da vam skoro ništa od klasične opreme za nargilu nije potrebno, već samo plastična flaša.

Kako se puši nargila?

Mnogi ne znaju kako se koristi nargila, a nemaju koga da pitaju. Zato ćemo vam mi ukratko objasniti.

Kada povučete vazduh kroz crevo para prolazi do staklene posude sa vodom kroz dugačku cev. Nakon toga para izlazi iz vode i ulazi u crevo koje služi za inhalaciju. Kako nargila ne bi bila opasna po vaše zdravlje važno je da voda dobro pročisti paru.

Kada prestanete sa uvlačenjem deo vazduha iz posude i tela nargile se vraća do uglja i sprečava ga da se ugasi neko vreme.

Postoji dodatna oprema za nargilu koja dobro dođe svakom pušaču, ali ih nema svaka nargila. Pre svega, to je poklopac koji se stavlja na glavu nargile, preko uglja. Poklopac služi da zaštiti ugalj za nargilu od vetra koji bi ubrzao proces sagorevanja, odnosno povećao temperaturu.

Sledeća stvar je ventil, i njega ima većina nargila. On reguliše protok vazduha, i u zavisnosti od vaših potreba zadržava ili izbacuje dim iz nargile.

Duvan za nargilu je njena esencija

Najbolji duvan za nargilu je tamni iranski duvan koji ne treba da bude suv, već se meša sa medom i sa voćnim aromama.

Duvan za nargilu mora biti vlažan kako bi se stvorila para, i kako ne biste završili pušenje nargile kao pušenje jedne ogromne muštikle.

Arome za nargilu su raznovrsne, ukusi za nargilu jagode, jabuke, ananasa, već postoje arome i nane i kapućina.

Osim toga, postoje i nargila ukusi koje su kombinacija voćnih ukusa, na primer, jabuka-menta, jabuka-smokva i slično.

U nargili možete koristiti i beznikotinski duvan, koji se naziva aromom. Arome koriste mlađi konzumenti i oni koji ne žele da uvlače nikotinski dim.

Ono što ljude privlači kod nargile je aroma i lep ukus koji ostaje u ustima, ali vodite računa o količini konzumacije jer duvan iz nargile takođe sadrži materije koje su štetne za pluća.

Nargila tricks

Ukoliko želite da naučite kako da pravite kolutove od dima uz pomoć nargile, evo kako to izgleda.

Da li je pušenje nargile štetno?

Neka istraživanja su pokazala da je štetnost nargile veća nego pušenje duvana, i da mogu da proizvedu veliku zavisnost kod korisnika. Zbog toga savet lekara je da vodite računa o količini i učestalosti korišćenja nargile, jer je prekomerno pušenje nargile štetno.

Dok vodite računa o umerenom korišćenju, pušenje nargile može biti prijatno iskustvo jer uživate u svim njenim čarima koja su veoma primamljiva, ukusna i bogata. Na vama je samo da izaberete omiljenu aromu, odaberete omiljeni nargila bar i prepustite se uživanju!

Nargile prodaja

Ukoliko ne znate gde se može kupiti nargila, potrebno je da posetite nargila shop čija je osnovna delatnost prodaja nargila, i tamo ćete saznati sve detalje koji vas zanimaju. Cena nargila se kreće u proseku između 4.000 i 8.000 dinara, u zavisnosti od veličine same nargile i ostalih detalja.

Koje je vaše omiljeno mesto za pušenje nargila?

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *