Magazin

Kako da se oporavite nakon novogodišnjih praznika?

јан 18, 2018

Nakon praznika ostaju lepe uspomene, ali i nuspojave raskalašnog života koji je trajao nedelju – dve. Pročitajte kako da se što pre vratite u formu!

Buđenje iz slatkog sna zvanog zimski odmor bilo je neminovno, i sada je vreme za povratak u svakodnevicu. Neko se ugojio, neko se više umorio nego odmorio, većina je švorc, a nikome se ne ide na posao. Ipak, moguće je bezbolno se vratiti „starom” životu i sanirati posledice lenčarenja, prejedanja i partijanja tokom Nove godine.

#1 Kaiš je misaona imenica – a pantalone zatežu

Nadmašili ste sebe u kuhinji, kao i svi iz porodice koje poznajete: od torti, kolača, slanih zalogaja, mesa i vina, pa do grickalica uz novogodišnje hit filmove.

Sve se to smestilo na bokovima, stomaku i drugim mestima gde vam baš i ne treba, pa odeća malo zateže u nogavicama i oko ruku.

Malo ste se opustili – ništa strašno! Nekoliko kilograma koje ste nabacili izgubićete povratkom na stari režim, a ako su malo uporniji nego što ste mislili, probajte ovako da im doskočite:

  • stepenice umesto lifta – za zatezanje nogu i vraćanje kondicije;
  • vratite se peške s posla, ili deo puta pređite kolima ili autobusom ako živite baš daleko;
  • nagovorite dragu i zanimljivu osobu da pođe s vama u večernje šetnje, trčanje ili teretanu, da se ne biste dosađivali sami.

Ako nastavite sa ovakvim malim poboljšanjima i nakon što izgubite nove kilograme, možda konačno ostvarite novogodišnju odluku koja vam se već godinama vuče na listi želja…

#2 Novčanik suvlji od Sahare

Pretpraznični i praznični popusti nezadrživo su vas povukli ka tržnim centrima, a najlepše se troši u prazničnoj atmosferi, kada se kupuju pokloni sebi i najdražima. Niste se uzdržavali ni od čega, i svi su pod jelkom našli predivne poklone.

Međutim, koliko god da su srca i kese s poklonima pune, toliko su novčanici prazni. Tokom januara i februara moraćete malo skromnije da živite.

Uz ove savete lakše ćete prebroditi period štednje:

  • jedite samo kod kuće! Pakujte užinu i ručak za posao, a kada ste napolju, strpite se dok dođete kući umesto da svraćate u pekare i fast fudove;
  • izvucite termos iz ostave, napunite ga kafom ili čajem kod kuće i ponesite u torbi – može se živeti i bez pića za usput;
  • ne morate potrošiti bogatstvo u svakom izlasku; kako je zima, svakako ćete manje izlaziti, a kada se baš zaželite provoda, potražite budget friendly varijante, kao što su projekcije filmova i serija u kulturnim centrima i kafićima, happy hour u vašem omiljenom baru, ili popularne tematske večeri u kafićima gde se igraju društvene igre i kvizovi.

#3 Otresanje šljokica i povratak na posao

Povratak u „poslovnjačko” stanje uma najtužniji je momenat posle praznika, koliko god voleli svoj posao. Nekima lenčarenje i dosada loše utiču na raspoloženje i jedva čekaju da se vrate na posao, ali ostali bi sve dali za još tri dana.

Prvu radnu nedelju u godini počnite lakšim zadacima, da se malo uhodate i zagrejete. Zabeležite u agendu sve što vam padne na pamet, sortirajte zadatke i lakše ćete se snaći sa tako preglednim rasporedom. Uzdržite se od predugih pauza kako ne biste gubili vreme dok pohvatate šta ste radili pre pauze, i uskoro ćete ponovo biti u formi.

#4 Dobar san u pravo vreme – povratite stari raspored

Praznike ste proveli dremajući danju, a izlazeći noću. Za to je i bilo vremena – kada se mamurni probudite na odmoru, možete sebi da priuštite da dan provedete u krevetu gledajući serije i filmove u zagrljaju ćebeta i grickalica, a možda i neke drage osobe.

Sada je ponovo došlo vreme da se budite u sedam ujutru, ali došlo je tri, a vi ste itekako budni i razdražljivi, umršeni u posteljinu od besanog okretanja. Alarm će vas prenuti iz najslađeg sna, a na posao ili u školu ćete se zaputiti mrtvi umorni, da bi posle radnog vremena odspavali taman toliko da vam se posle ne spava, i tako u krug.

Vraćanje na stari režim može biti malo naporno ali neće vam oduzeti više od nekoliko dana:

  • dva sata pre nego što otkuca vreme za spavanje, zatvorite laptop i odložite telefon; udaljite se od svih ekrana i provedite veče uz novine ili knjigu i šolju čaja od kamilice, toplog mleka ili kakaa. Zračenje ekrana bi vas rasanilo, kao i kofeinski i energetski napici;
  • provetrite spavaću sobu i udobno se smestite;
  • nemojte pritiskati sebe da zaspite – to se neće desiti na silu, a ako se iznervirate jer vam se ne spava, još više ćete se rasaniti; umesto toga, mislite o prijatnim uspomenama i lepim stvarima dok vam se san ne prikrade.

Ovo bi trebalo da vam pomogne da lakše zaspite. Kada dođe novi dan, potrudite se da ga pregurate bez popodnevnih dremki dužih od dvadesetak minuta, a kafu ne pijte posle 5 popodne. U tom periodu se uzdržite i od teške hrane, jer vam se može prispavati prerano. Svakog dana će biti sve lakše i lakše.

Ukoliko neke od ovih saveta za štednju i povratak u formu primenjujete tokom cele godine, primetićete da sve ide malo lakše. Za sada, poslužite se njima za povratak u radni januar.

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *