Magazin

TOP 10 – Najjača piva na svetu

дец 27, 2017

Svetla, tamna, ječmena, bezalkoholna… Piva dolaze u različitim oblicima i ukusima. Mnogima je crveni Kriger (Krugher & Brent) prvi susret sa pivom koje ima veći procenat alkohola od uobičajenog. Međutim, ovo pivo ima samo 8% alkohola, a piva koja ćete videti na ovoj listi imaju i do 6 puta veći procenat alkohola. Pogledajte koja su to piva sa najvećim procentom alkohola.

top 10 najjacih piva na svetu

Ttitula – pivo sa najvećim procentom alkohola

U poslednjih nekoliko godina, titula ,,Najjače pivo na svetu” je postala taktika proizvođača piva da generišu publicitet i dobiju besplatnu reklamu. Međutim, tehnike proizvodnje kojima se proizvode piva sa najvećim procentom alkohola nailaze na kritike mnogih obožavalaca ovog pića.

Najjače pivo na svetu zahteva poseban metod proizvodnje – delimično zamrzavanje. U suštini, alkohol ima nižu tačku zamrzavanja od vode, zato se voda zamrzava i odvaja od ostatka piva. Ovo je uprošćeno objašnjenje, a sam proces je složeniji. Ako vas zanima kako se prave najjača piva na svetu, možete pogledati ovde. Da ne dužimo više, ovo su piva sa najvećim procentom alkohola na svetu.

10. Black Damnation VI – Messy (39%) – Struise

Mnoga piva na ovoj listu su napravljena sa ciljem dobijanja titule najjače pivo na svetu. Međutim, neka od njih zaista imaju odličan ukus. Ovo je jedno od njih. Pivo je tamno kao noć, a dolazi sa ukusnim notama pečenog slada, kafe, crne čokolade i treseta.

Ovo belgijsko pivo  i dalje ima ukus piva, a iako možete da okusite alkohol, njegov ukus ne preovladava nad ukusom piva.

black damnation pivo broj 10

9. Esprit De Noel (40%) – Baladin

Italijanska pivara Baladin napravila je ovo „Božićno pivo” 2011. godine. Pivo je dozrevalo u hrastovom buretu tri godine. Smatra se pravim draguljem za vrhunske poznavaoce piva. Njegov ukus je gladak, sa blagim notama drveta i čokolade.

espirit de noel pivo broj 9

8. Sink the Bismarck – BrewDog

Mnogi ljudi smatraju da je ova škotska pivara popularizovala ceo koncept jurnjave za najjačim pivom na svetu. Njihovo prvo pivo sa dvocifrenim procentom alkohola bilo je Tokyo brew (18.2%), a nakon masovne kritike obožavalaca piva, odlučili su da odu korak dalje.

Nakon što su napravili pivo sa čudnim imenom – Tactical Nuclear Penguin (32%), svoj rekord su oborili sa pivom Sink the Bismarck. Uprkos količini alkhola koji više priliči nekoj votki nego pivu, njegov ukus je prilično začinjen i gorak.

sink the bismarek pivo broj 8

7. Schorschbock 43 (43%) – Schorschbrau

Ovo ledeno pivo (Eisbock) je napravljeno samo u jednoj bačvi, zbog svog lošeg ukusa. Ljudima je bilo previše začinjeno i nije naišlo na pozitivan prijem.

schorschbock pivo broj 7

6. Obilix (45%) – Koelschip

Mnogi su rekli da ovo pivo više podseća na zaslađeni viski nego na pivo, dok je drugima imao ukus sirupa za kašalj. Nezavisno od ukusa, veoma je teško nabaviti ovo pivo, a i ako uspete u tome, poprilično je skupo.

obilix pivo broj 6

5. The End of History (55%) – BrewDog

Ekipa iz BrewDog pivare drži rekod za najjače pivo na svetu koje je priznato u Ginisovoj knjizi rekorda. U pitanju je pivo koje dolazi u veoma zanimljivoj ambalaži.

Ako kupite verziju piva u kojoj je vlaša postavljena unutar preparirane veverice, za taj luksuz ćete izdvojiti 780 dolara. Pivo ima note medovine, bobica kleke i koprive.

the end of history pivo broj 5

4. Schorschbock 57 (57%) – Schorschbrau

Nemačka pivara se vratila titulu najječg piva na svetu sa svojim Shorschbock 57. Iako danas to nije slučaj, ovo pivo je veoma jako. Ako želite lagano, ukusno pivo – gledate u pogrešnom pravcu. Mnogi su ovo pivo opisali kao čašicu žestine.

schorschbrau pivo broj 4

3. Start the Future (60%) – Koelschip

Mislimo da vam je sada jasna priča sa početka o publicitetu. Videvši da je njihov Obilix doneo uspeh kompaniji, Holanđani su odlučili da se vrate na prvo mesto sa novom kreacijom.

Pivo je nastalo kao odgovor na škotsko The end of History (kraj istorije – prim. prev.), a oni koji su ga probali rekli su da ima ukus kao alkohol za čišćenje, a ne pivski.

start the future pivo broj 3

2. Armageddon (65%) – Brewmeister

Videvši uspeh ostalih škotskih pivara, Brewmeister je želeo parče slavskog kolača za sebe. Oduvali su konkurenciju stvorivši pivo sa čak 65% alkohola! Ova mešavina je nastala korišćenjem kristalnog slada, pšenice, lisnatog zoba i škotske izvorske vode.

Iznenađujuće, za pivo sa tako visokim procentom alkohola, ocene nisu užasne.

armagedon pivo broj 2

1. Snake Venom (67.5%) – Brewmeister

Iako je Brewmeister napunio medijski prostor sa novom kreacijom jakog piva, ispostavilo se da je za dobijanje piva sa najvećim procentom alkohola korišćen čist alkohol. Što onemogućava njegovu ocenu kao piva.

snake venom pivo broj 1

Većina piva na ovoj listi nemaju osnovu da budu svrstana u ovu kategoriju pića, pa ako želite da probate dobro staro pivo, uputite se u neki od beogradskih kafića i barova.

Pročitajte još: Najskuplja jela na svetu

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *