Magazin

Novogodišnje odluke kojih se (ne) pridržavamo

окт 20, 2017

Iz godine u godinu, za vreme praznika donosimo odluke koje već nakon nekoliko nedelja Nove Godine zanemarimo, i one se ponovo nađu na spiskovima stvari koje ćemo ,,sigurno promeniti” u narednom periodu. Otkrijte šta se krije iza ovih obećanja sebi koje često ne ispunimo.

Nova Godina je sve bliže i bliže, a sa njom i sezonske odluke: sa kim i gde ići, šta obući, ali i čime ispuniti prvu stranicu notesa za 2018. godinu, rezervisanu za novogodišnje odluke.

Neke ste ispunili, neke zdrave navike ste stekli, ali dve – tri se svake godine u istom obliku pojavljuju na spisku. Ovo su odluke čije sprovođenje najčešće odlažemo.

#1 Vežbaću, izdržaću dijetu, smršaću!

Čekali ste da se zalihe ukusne hrane od praznika potroše iz frižidera, prošao je Božič, a onda i Srpska Nova Godina, teretane su proradile… Vreme je da počnete da radite na tome!

Izvadili ste patike i opremu za trening, spremili program za mršavljenje, upisali se u najbližu teretanu, instalirali aplikaciju za brojanje kalorija na telefon, a došao je i prvi zgodan ponedeljak (praznik svih propalih odluka), pa ste počeli da radite na svom telu.

Prva upala mišića je došla i prošla, i vi ste izdržali. Niste se nagradili čokoladicom prva tri puta kada ste poželeli, pa ste se zato nagradili parčetom pice. Usledila je griža savesti, prejedanje, i još jedno ,,od ponedeljka ću”.

Već je mart.

Kilograma imate koliko i prvog januara.

Obnavljate članarinu, pa krećete ispočetka. Od ponedeljka.

Koleginica zove na rođendan, njena mama je napravila domaću reformu. Sami ste pojeli pola – niste videli ništa slatko nedeljama.

Ispočetka.

Vidite li kako se obrazac ponavlja?

Postavljate nerealne ciljeve, kada ih prekršite usledi ,,binge eating”, vrtite se u krug mesecima, i na kraju nema rezultata.

Kako bi se promenio ishod, mora se promeniti i način dolaženja do njega! Ne žurite odmah u teretanu, već postepeno umesto lifta krenite stepenicama, pa onda naterajte partnera ili partnerku da jednom nedeljno trčite, celodnevno sedenje presecite petnaestominutnim vežbanjem, pa beli hleb zamenite integralnim… Umesto da istog dana ukinete sebi sve što volite, svake nedelje neznatno modifikujte svoje loše navike, i kraj godine dočekaćete sa bar pet kilograma manje – možda nije dovoljno, ali je bolje nego prošli put. Sem toga, ni višak se nije pojavio preko noći.

#2 Putovaću više!

Budimo realni – da li će se ovi ciljevi ostvariti ili ne zavisi i od finansija. Zbog neizvesnosti koje svaki dan donosi, nije lako uštedeti dovoljno novca za putovanje do jedne egzotične destinacije godišnje, a tek više.

Ipak, možete ostvariti ovaj cilj u nešto skromnijoj varijanti, koja ne mora da bude manje uzbudljiva! Razmislite, koliko ste gradova u sopstvenoj državi obišli? Šta znate o njima? Kakva se magična mesta kriju u rodnom gradu vašeg najboljeg prijatelja? Guliver Turistička Agencija iz Podgorice može biti jedna od opcija kod izbora aranžmana.

Obilazak regiona košta manje nego let do drugog kontinenta, a može biti jednako divan i uzbudljiv. Bukumirsko jezero, Ada Bojana, Đavolja varoš, kanjon Uvca… Uverite se u lepotu koju hvale turisti sa svih strana sveta.

Ukoliko novac nije problem, jednostavnije ćete rešiti problem – razmislite o tome koju biste zemlju voleli da vidite, pažljivo istražite i isplanirajte svoj put, i iskoristite retke dane odmora da posetite zemlju koja vas je dugo privlačila.

#3 Naći ću onu pravu osobu za sebe

Ovo je još jedna od onih odluka koje je izuzetno teško ostvariti jer ne utičete samo vi na to. Ključna stvar ovde je imati sreće – nije dovoljno instalirati Tinder i više izlaziti.

Važno je da znate da ste kompletna osoba i bez partnera ili partnerke, i da ne treba da pristajete na kompromise koje zaista niste voljni da date. Upoznajte sebe i radite na sebi, negujte zdrave međuljudske odnose, i ko zna – možda se ta posebna osoba sudari sa vama u redu u pošti.

Ovo više ne dodajte na novogodišnje spiskove odluka i želja, jer naći osobu za sebe nije isto što i naći novčić na putu, niti treba tako da izgleda. Budite sebi Onaj Pravi ili Ona Prava, i život će već biti lepši.

#4 Manje ću se nervirati

Osoba ste koja plane u sekundi kada nešto ne ide kako treba? Nakon svađe se danima grizete što vam nije palo na pamet da kažete nešto pametnije?

Niste jedini. Mnogo je ljudi koji imaju lošu narav, ali i to je nešto na čemu se radi godinama.

Pre nego što se zapitate šta treba menjati u vašem karakteru i načinu života, pokušajte da načinite neke konkretne poteze:

  • uklonite toksične ljude iz okruženja;
  • ne trpite ono što ne morate: naučite da glasno kažete šta vam smeta
  • smanjite izloženost društvenim mrežama – nešto nebitno kao što je tuđ status na Fejsbuku može i te kako da iznervira, a to vam zaista ne treba.

Doček 2018. provedite bez opterećivanja o tome šta ćete dalje: najluđa noć rezervisana je za provod, a dan posle za oporavak. Ali ako budete vredni svih ostalih dana, uspeh neće izostati a sledeća lista novogodišnjih odluka biće znatno kraća.

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *