Magazin

Neobične tradicije za Novu godinu širom sveta

окт 26, 2017

Nova godina je bitan datum za mnoge ljude, jer ona simbolično obeležava kraj nečeg velikog, i početak nečeg još lepšeg, boljeg i većeg.

vatromet nova godina

Nova godina se uvek proslavlja glasno, sa puno hrane, puno pića, smeha i svega ostalog što ide uz to. Važno je samo da svega ima mnogo, čak i previše. Mnogi od nas biraju klasične dočeke u koje spadaju kafići, restorani, klubovi.

Međutim, neki vole da se drže tradicije i ispune sve što Nova godina očekuje od nas, kako bi nam ona bila uspešna. Najzanimljivije od svega je što različite zemlje imaju različite tradicije, koje su veoma zanimljive, a neke i veoma čudne.

Ipak, kakva god je tradicija u pitanju, svi mi donosimo čuvene novogodišnje odluke, a pročitajte koje su to one kojih se najčešće ne pridržavamo.

Španija

Španija je poznata kao zemlja veselja i širokogrudosti, otvorenosti i gostoprimljivosti. Kod njih je svako osećanje preterano naglašeno i veoma glasno.

Očekivalo bi se da oni imaju neku tradiciju koja će još više povećati ovaj haos i euforiju, ali njihova čudna tradicija za Novu godinu je – jedenje grožđa.

grožđe u činiji

Oni smatraju da grožđe donosi sreću, a ono što treba da ispunite u ponoć je da stavite 12 komada grožđa u usta, bez žvakanja, i ispunili ste želju kosmosa, pa će on biti blagonaklon prema vama.

Švajcarska

Švajcarska deluje kao zemlja u kojoj je sve uvek besprekorno čisto, uredno i pod konac. Tamo se zna red i zakon koji moraju da se poštuju, ukoliko ih neko ne poštuje snosiće sankcije i za najmanju grešku.

Za Švajcarce često kažu da su hladni, da nemaju emocije, i da stalno glume neutralnost, onu osobu koja neće da stane ni na čiju stranu, kojoj je sve u redu, osobu koju svi mrzimo.

Ipak, tradicija Švajcarske za Novu godinu stavlja mrlju na njenu čistoću i poštovanje reda, jer je kod njih običaj da u ponoć namerno ispustite sladoled na pod, kako bi imali sreće u narednoj godini.

Mislili smo da Švajcarci ne poznaju termin sujeverja, ali ipak su i oni podlegli novogodišnjoj filozofiji.

Kolumbija

Kolumbija – poznata po čuvenom Pablu Eskobaru, i kartelima kokaina, već je dovoljno izrazila svoju ludost i haos koji u njoj vlada. Neobična tradicija koje se mnogi Kolumbijci pridržavaju može se spojiti sa dilovanjem kokaina, odnosno ogromnim novcem koji su karteli zarađivali.

Kolumbijanci za Novu godinu nose ceo dan kofere/aktovke na ulici, kako bi u narednoj godini njihov pasoš bio ispunjen pečatima, a život bezbrojnim putovanjima.

Povezanost kofera sa narko kartelima je novac koji su narko dileri nosili u ovim aktovkama i glumili poslovne ljude na ulici, te putovali na „biznis putovanja”.

Sibir

Za Sibir je vezana novogdišnja tradicija koja ne iznenađuje, jer su Rusi poznati po ludosti i ekstremnim sportovima kojim se bave isključivo na Jutjubu.

Tradicija koju mnogi na Sibiru vole da ispune je skok u zaleđenu vodu koja se nalazi u viljušci od bagera. Koliko god ovo zvučalo hladno i jezivo, kada kažemo da je to tradicija Rusa, svako čuđenje nestaje, jer oni mogu da urade apsolutno najluđe stvari ikada.

Danska

Danska ima jednu od najneobičnijih tradicija koje su bile popularne u vreme ranijih svetkovina i veselja, kada se mnogo više značaja pridavalo praznicima.

Lupanje tanjira je možda najviše grčka tradicija, ali za Novu godinu u Danskoj lupaju sve tanjire koje su imali u kući do 31. decembra.

Stanovnici Danske čak namerno čuvaju sve tanjire i čaše, kako bi za Novi godinu mogli sebi da pruži glasni spektakl lupanja, razbijanja i radikalnog reza sa prethodnom godinom.

Danci tanjire nose sa sobom, i lupaju ih ispred vrata svih svojih prijatelja i članova porodice, kako bi im poželeli sreću.

Latinska Amerika

U Latinskoj Americi postoji tradicija karnevala, veselja i presvlačenja u kostime. Za Novu godinu ova tradicija je unapređena, jer je glavno pitanje kakve boje vam je donji veš. Važno je da za Novu godinu obučete donji veš koji je u jarkim bojama, i važno je da on bude nov.

Na primer, ako od Nove godine očekujete ljubav, i njoj se nadate, preporučuje se da obučete nov crven donji veš. Ukoliko želite da se vaš ekonosmki status poveća, treba da obučete opet nov, ali ovaj put zelen donji veš.

Ukoliko nemate neku posebnu želju od Nove godine, možete samo sebe počasititi novim donjim vešom, i imati izgovor da ste morali da ispoštujete tradiciju.

Tradicije unose euforiju

nova godina vatromet

Ukoliko želite da vaša Nova godina bude malo drugačija, možete je dočekati jednom od ovih tradicija, iako niste u toj zemlji. U Novoj godini je sve dozvoljeno, tako da ne morate da brinete da će vam se prijatelji naljutiti ako im razbijete tanjir o vrata.

Uživajte u Novoj godini i novogdišnjim praznicima i opustite se, dugo ste čekali na to, a usput pročitajte savete za doček Nove godine u Beogradu.

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *