Magazin

Suši – sve što ste želeli da znate o ovom jelu

окт 29, 2017

Suši je i danas velika nepoznanica mnogima, jer postoji veliki strah od sušija. Strah dolazi iz neznanja kako se jede suši, ali i od glavnog sastojka – sirove ribe. Saznajte sve što ste želeli da znate o sušiju pre nego što odete na večeru, kako ne biste morali da razmišljate kako se jede, već samo da uživate u prelepom spektru ukusa.

suši maki rolnice

Mi smo poznati po tome da volimo dobro da ukuvamo i ispržimo svoju hranu, da ne bude ništa živo, pa je sushi u Beogradu morao mnogo da se trudi da bi se probio na tržište.

Međutim, kada ga prvi put probate, sushi restorani u Beogradu će postati vaše stalno mesto. Jer shvatite, to što je riba živa nije ništa loše, već ima veoma bogat i raskošan ukus.

Šta je sushi?

Jugoistočna Azija je majka originalnog sušija, koji je danas poznat kao narezuši. „Suši” je arhaičan oblik koji se više ne koristi ni u jednom jeziku, a označava kiseo ukus. Dakle suši znači pirinač, a ne sirova riba, kako mnogi misle.

Sirova riba se tada fermentirala tako što se uvijala u velike količine kiselog pirinča, napravljenim od pirinčanog sirćeta.

Vremenom se narezuši razvijao u druge oblike, kao što je ošizuši, da bi kasnije dobio oblik sadašnjeg sušija, koji je poznat kao edomae nigirzuši.

U ranijem peridou, kada je suši bio tek u nastanku, pirinač koji je začinjen pirinčanim sirćetom koristio se samo za fermentaciju sirove ribe. Kada se ona ukiseli, pirinač se bacao, a riba se jela bez ikakvih dodataka.

Nakon nekog vremena se fermentacijom sirove ribe prekida, i nastaje ošizuši suši, gde su za presovanje pirinča i morskih plodova korišćeni drveni kalupi.

Moderni oblik sušija (edomae nigrizuši) nastaje u 19. veku, i on nije bio fermentisan, brže se spremao, a bilo ga je moguće jesti i van objekta u kom se spremao.

Vrste sušija

Suši je veoma raznovrstan, i postoje mnoge varijacije koje možete da probate. Za početak, preporučljivo je da ne kombinujete sami sastojke, jer su veoma delikatni i osetljivi. Kako ne biste završili obrok lošim ishodom, ovde ćemo vam izlistati osnovne vrste sušija:

 • Čirašizuši, što bukvalno znači razasuti suši. Napravljen je od činije suši pirinča, koja je pokrivena sa sirovom ribom i raznim vrstama povrća.
 • Inarizuši se sprema kao tofu pohovana vrećica koja je ispunjena samo suši pirinčem. Ukoliko imate strah od sirove ribe, onda je ovo pravi izbor za zagrevanje pred pravi suši.
 • Makizuši je raznovrsni suši, i najpopularniji je među ljubiteljima sušija. U njemu postoji komad sirove ribe, raznovrsno povrće, kao i prekrivač od algi.
 • Narezuši znači zreli suši – odnosno tradicionalni suši koji je prošao kroz proces fermentacije. Proces fermentacije traje šest meseci, i jestiv je tek nakon isteka ovog vremena, ali može da se koristi u ishrani još narednih šest meseci.
 • Nigirzuši znači spreman suši. Pirinač je oblikovan u ovalni oblik, preko koga se stavlja komad najfinije sveže ribe.
 • Ošizuši znači presovani suši, i ima oblik četvrtaste ploče jer je presovan u kutiji pomoću drvenog kalupa.

Kako se jede sushi?

Možda i najkomplikovanije pitanje onih koji nikada nisu jeli suši je upravo – kako se jede suši? Suši jelo za početnike može biti komplikovano, jer će sedeti na večeri i pokušavati da svojim štapićima obuhvate i zadrže rolnicu.

suši rolnica riba

Prvi savet je – ne plašite se. Nema potrebe da strepite da li ćete umeti da koristite štapiće ili ne, važno je da se opustite i uživate. Osim toga, u Japanu se suši u većini slučajeva jede prstima, tako da vi slobodno možete da se pravite da ste Japanac.

Drugi savet je – suši jedite bilo kako, osim viljuškom. U krajnjem slučaju ukoliko vam je neprijatno da jedete prstima, možete koristiti i viljušku kako ne biste ostali gladnil, ali pokušajte sve pre toga.

Savetujemo vam da zaboravite na pravila, jer su pravila sušija previše stroga, kako bi on ostao specijalitet koji nije pristupačan svima. Ono što svi želimo je da suši postane široko rasprostranjen, a to ćemo učiniti ukoliko se ne budimo držali strogih pravila.

Koji suši da odaberete ako ste suši početnik?

Najčešći izbor suši početnika su maki rolnice i nigiri, i za njih se misli da su najbolji sushi u Beogradu. Maki rolnice su najpopularniji suši, jer je sveža riba termički obrađena, a količina ribe koja se stavlja u jedan komad je mala, kako bi unutra stali i morski plodovi i povrće.

Omotač oko maki rolnica je od presovanih algi, a maki se pravi tako što se rola u dugačku rolnu. Savijena rolna se onda seče na male komade, odnosno na parčiće koji su taman za zalogaj, eventualno dva. Ne zaboravite, slobodno uzmite ovaj mali komad u ruku, umočite ga u soja sos, i pojedite ga, bez strepnje od štapića!

Nigiri je drugi najpopularniji suši, koji većina uvek proba posle maki rolnica, jer one imaju manje sirove ribe. Međutim, kada probaju nigiri suši, ljudi postaju neverovatni ljubitelji ovog sušija, i žele da ga jedu svaki dan po ceo dan.

Najpopularniji nigiri je sa tunom, lososom i dimljenom pastrmkom.

Suši recepti

Pored sirove ribe, potrebno vam je još mnogo dodatnih namirnica, ali i malo spretnosti i umeća. Sastojci koje treba da imate za suši jelo su:

 • Jedan list nori algi
 • Raznovrsno povrće koje inače volite da jedete i mislite da će dobro ići sa ribom
 • Pirinač koji je potrebno skuvati prethodno
 • Kiseli đumbir
 • Vasabi pasta
 • Soja sos
 • Asura koju ćete koristiti za oblikovanje

Kako napraviti suši

Unapred pripremite sve sastojke za suši i stavite ih na sto zajedno sa asurom za oblikovanje pirinča. Na asuru prvo postavite liste alge, tako da hrapavija strana alge bude okrenuta prema asuri. Na algu stavite kuvani pirinač, koji ćete poravnati na debljinu oko 1 cm.

Nemojte prekrivati algu potpuno kako biste mogli kasnije lakše i lepše da savijete rolnicu. Preko pirinča uzdužno složite povrće iseckano na rezanca, i dodajte malo vasabija. Ukoliko želite možete staviti i kiseli đumbir.

Nakon toga kreće zamotavanje sušija, koje mora biti pažljivo i polako. Počnite od onog dela gde ste potpuno prekrili algu pirinčem da biste završili na onom delu gde alga nije prekrivena pirinčem.

Kada dođete do tog kraja, malo ga pokvasite vodom kako biste završili savijanje i zalepili algu.

suši nigri

Ono što svi obožavaju kod ovog jela je što su sushi kalorije na veoma niskom broju, pa je ovo omiljeno jelo svih koji imaju problema sa kilažom.

Pravljenje sušija kod kuće je uglavnom rešenje za one koji nemaju previše novca da izdvoje za večeru u restoranu, jer je suši i dalje veoma skup. Ipak, mnogi sushi restorani nude akciju kao što su sushi popusti, pa cene onda nisu astronomske.

Uživajte u prelepom ukusu sušija

Najvažnije je da se opustite i da se prepustite ukusima. Ukoliko želite da probate više vrsta sušija vodite računa o vrsti riba koje kombinujete, kako vam ne bi bilo muka.

Sushi Beograd čini svetskom atrakcijom, jer nudi još raznovrsniju ponudu stranim turistima, a domaće upoznaje sa novim kulturama. Kada posetite našu prestonicu, ono što nikako ne bi trebalo da zaobiđete je sushi bar.

Posavetujte se sa konobarom ili šefom sušija u restoranu japanske kuhinje, bez ikakvog ustezanja, jer oni žele da vam pruže pomoć i prave informacije.

Prijatno!

 

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *