Magazin

Top 5: Najbolji restorani na svetu

дец 11, 2017

Širom sveta nalaze se najrazličitiji restorani, od restorana uklesanih u stene, na vrhu visokih građevina ili onih na dnu mora. Pogledajte koji su to najbolji restorani na svetu, a u nekim od njih rade, ili su vlasnici samih restorana, upravo najpoznatiji kuvari na svetu!

Dekoracija za jela u restoranu

#1 Eleven Madison Park (Nju Jork – SAD)

Savršeno partnerstvo izvanrednog gostoprimstva i vrhunske hrane u ikoničnom okruženju u Njujorku, čini Eleven Madison Park najpopularnijim restoranom na svetu. Vlasnici Vil Gidara i Daniel Hum srušili su zidove između trpezarije i kuhinje, kako bi se iskustvo posetioca bilo harmonično od samog početka do kraja.

Švajcarski kuvar Daniel Hum počeo je da radi u kuhinji sa 14 godina, a osvojio je svoju prvu Mišelin zvezdu sa 24. On je postao glavni kuvar u Eleven Madison Park 2006. godine, a on i Guidara su preuzeli vlasništvo 2011. Par danas takođe nadgleda hranu i piće u hotelima NoMad i zajedno su napisali nekoliko knjiga o kuvanju.

Humova čuvena pečena patka je doživela brojne iteracije, od klasične verzije sa medom i lavandom do one glazirane medom sa repom i borovnicom. Jela na meniju uključuju i koren celera kuvanog u svinjskoj bešici, što Hum navodi kao kreaciju koja mu je oblikkovala karijeru.

#2 Osteria Francescana (Modena – Italija)

Smeštena u kaldrmisanoj ulici u mirnoj Modeni, Osteria Francescana je pravi biser italijanske gastronomije koji se u rukama talentovanog šefa kuhinje Masima Boture popeo na vrh 50 najboljih svetskih restorana.

Međutim, istorija je moglo biti potpuno drugačija – u najranijim počecima, restoran je umalo zatvoren, nakon što su konzervativni stanovnici kritikovali Boturin smel pristup kuvanju.

Botura je pesnik, pripovedač i umetnik, koliko i kuvar. Botura oslikava priče kroz svoja jela, igrajući se sa tradicijama i eksperimentisanjem sa sastojcima iz regije Emilija-Romanja, odakle potiče.

Jela uključuju čuvena Pet doba Parmigiano Reggiano, a podrazumeva ugledni sir regije u različitim temperaturama, teksturima i ukusima. Naravno jela sa testeninom su nezaobilazan deo kuhinje ovog regiona.

Boturine kreacije nastaju pod velikim uticajem umetnosti i muzike (naročito džeza), a prostor za obedovanje čine tri elegantne sobe, ukrašene vrhunskim delima savremene umetnosti.

#3 El Celler de Can Roca (Girona – Španija)

Izgled kuhinje u restoranu

Dva puta proglašavan za  broj 1 na svetu, El Celler de Can Roca se nalazi u srednjevekovnom gradu Girona u Kataloniji, na severu Španije. Pre jedne decenije, porodica Roca preselila je restoran sa svoje prvobitne lokacije u savremeni prostor sa ogromnom kuhinjom.

Tri brata koja upravljaju restoranom su svetski lideri u svojim profesijama – Joan kao kuvar, Josep kao somelijer i Jordi kao patiser – pa je njihova zajednička kreativnost snaga koja se vidi.

Njihova hrana je složena, pripremljena najsavremenijim tehnikama i višestrukim sastojcima kojima se dobijaju visoko stilizovani obroci, ali i jela osmišljena da ostave uspomene i izazovu emocije.

Postoje dva menija:

  • kraći Klasični meni sa oko sedam jela (plus grickalice), koji sadrži oprobane specijalitete kao što su „škamp sa sirćetom i Jordi-jeve jestive parfemske deserta;
  • duži i promjenljivi meni sadrži 14 jela. Glavne atrakcije podrazumevaju cvet crnog luka s komte sirem i grilovanom jagnjetinom na uglju.

#4 Mirazur (Menton – Francuska)

Mirazur je na fantastičnoj lokaciji na francuskoj strani Rivijere, samo par minuta od italijanske granice. Mirazur je idilično mesto za uživanje u ishrani vrhunskog kuvara Maura Kolagreka, koji izvlači inspiraciju iz svog argentinsko-italijanskog nasleđa kao i lokalnog francuskog regiona.

Kolagreko se uputio u Francusku 2001. godine kao novopečeni kuvar, gde je radio sa Bernardom Loiseom do njegove smrti 2003. godine. Zatim je radio sa najboljim kuvarima u hotelu Plaza, pre nego što je proveo godinu u Le Grand Vefour. Osnovao je Mirazur 2006. Zaradio je svoju prvu Mišelin zvezdu naredne godine, a drugu u 2012. godini.

Posetiocu mogu uživati u specijalitetima napravljenim sastojcima koji dolaze iz Kolagrekovog dvorišta i pijace u Ventimigliji, a uključuju odabrano povrće i sveže morske plodove. Kolagrekovo autentični recept ostrige sa tapiokom, kremom od vlašca i kruškom je moderan klasik u nastajanju.

Kako pekar mesi testo

#5 Central (Lima – Peru)

Za svoje tri godine kao najbolji restoran u Latinskoj Americi, Central je bilo od ključne važnosti za transformaciju Lime u jednu od glavnih gastronomskih destinacija sveta, dok je šef Virgilio Martinez predvodio novu generaciju peruanskih kuvara, na pohod ukusa južne Amerike.

Još uvek u svojim 30-tim godinama, Martinez je učinio dosta za gastronomiju svoje zemlje u poslednjih nekoliko godina, promovisao je peruansku kuhinju širom sveta i radio na istraživačkim projektu svoje sestre Malene. Projekat je otkrivao i obrazovao javnost o lokalnoj poljoprivredi i sastojci. Ove godine, kao priznanje za svoj neumorni posao, njegove kolege su izglasali da dobije nagradu Izbor kuvara.

Central vodi posetioce na put kroz svaku nadmorsku visinu, od 20 metara ispod nivoa mora do 4.100 metara iznad njega, kroz više od 17 obroka. Meni je odraz istraživanja Martina i njegove sestre o sastojcima u Andima, Amazonu i moru.

Dok ne budete mogli da posetite neki od ovih najboljih restorana, obedujte u najboljim restoranima u Beogradu.

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *