Magazin

Zašto se slavi Nova godina

окт 24, 2015

Zašto se slavi Nova godina i kako je nastao običaj slavljenja Nove godine?

Po definiciji Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći kalendarski, datumski, ciklus, odnosno to je prvi dan u sledećoj godini. Jedan od najstarijih običaja čovečanstva je proslava Nove godine.

Kako je to počelo?

Sve kulture i narodi koji koriste kalendar slave i vesele se Novoj godini. Neki kažu da su Kinezi prvi slavili Novu godinu, drugi su bili stari Germani ili Rimljani. Znamo da su Kinezi oduvek poznavali svoju Novu godinu, koja dolazi posle naše. Svečanosti su tom prilikom trajale nekoliko dana.

Stari Germani su počeli slaviti Novu godinu kao obeležje promene godišnjih doba. Zima u njihovoj zemlji počinje otprilike sredinom novembra, a to je bilo doba kad su stanovnici sakupljali žetvu. Budući da su se tada svi okupljali, radosni zbog obavljene žetve i odmora koji je nastupao, veselili su se, pa je tako i nastao njihov praznik, početak Nove godine, premda je mesec bio novembar.<br/
Kad su Rimljani osvojili Evropu, promenili su vreme slavljenja, pa se Nova godina počela slaviti prvog januara prema gregorijanskom kalendarom. Za njih je Nova godina predstavljala simbol početka novoga života i novih nada za budućnost. Ovaj običaj i značenje što se pridavalo Novoj godini ostali su sve do danas. Zbog toga i mi dočekujemo Novu godinu veseli i srećni, jer se nadamo da će nam doneti sve najlepše i da će biti puno bolja nego prošla.

Doček nove godine je na staru godinu, 31. decembra (zadnji dan u godini) slavi se širom sveta. Često se po većim gradskim trgovima slavi vatrometom, pevanjem i plesom. Zadnjih se deset sekundi odbrojava do ponoći kad se ispaljuju rakete.

Koliko dugo se slavi Nova godina?

Jedan od prvih naroda koji je počeo slaviti Novu godinu su Kinezi, a trgovci su se tada međusobno darivali sitnicama.

Slavlje ulaska u novo razdoblje staro je gotovo koliko i sam čovek. Ravnajući se prema zvezdama, bez čuda moderne tehnike, stari su narodi obeležavali prelaz u novo razdoblje darujući se međusobno sitnicama.

Istorija proslavljanja Nove godine nije pouzdano utvrđena, ali veruje se da su Vabilonci to činili još pre 4.000 godina, kada je proslava trajala 11 dana a svaki se dan drugačije slavio.

Rimljani su takođe slavili Novu godinu, ali se njihov kalendar menjao sa svakim novim vladarom, sve dok imperator Julije Cezar, 36. god. pre. Hrista, nije odredio 1. januar za početak Nove godine. Inače nova godina je kod Rimljana bila posvećena Janusu, bogu sa dva lica od kojih jedno gleda napred, a drugo unazad.

Za katolike i protestante novogodišnja je noć uspomena na svetog Silvestra, 34. papu nakon sv. Petra, prvog koji je preminuo prirodnom smrću, 31.12.335.g. U Evropi se 1. januar slavi od 7. veka, a javno ga se počelo ga se slaviti u Francuskoj tek 1563. godine.

Danas Novu godinu slavimo svi, a ona prvo stiže na Linijska ostrva, dok poslednji slave na Samoi i još nekim pacifičkim ostrvima.

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *